Bolesti probavnog sistema - liječenje medom i pčelinjim proizvodima


Hronični gastritis

Hronični gastritis je zapaljenje služokože želudca praćeno poremećajem sekretorne i pokretačke funkcije života.

U liječenju ovog oboljenja preporučuje se oralno uzimanje meda, jedan do dva grama po kilogramu tjelesne težine tri puta dnevno.

Kod hiperacidnog gastritisa med treba uzimati dva sata prije jela, a kod hipoacidnog preporučuje se uzimanje meda u mlakoj vodi 10 min prije jela. Liječenje traje 20-30 dana. Liječenje se može vršiti i uzimanjem kapi propolisa tj. 20 kapi tri puta dnevno prije jela u čaši tople vode. Ovaj vid liječenja traje 3-4 nedjelje, a bolovi nestaju već poslije 6-7 dana.

Gastroenterokolitis

Ova bolest je zapaljenje sluzokože u predjelu od želudca do debelog crijeva. Najčešći simptomi su kolike, zatvor, dijareja, otečen trbuh, itd.

U liječenju se može koristiti med, polen ili propolis, a najbolje je kombinovati sva tri proizvoda. Najbolje vrste meda za ovu vrstu oboljenja su: livadski, planinski i med od kestena. Dnevno se uzima po tri kašike prije jela, rastvoren u toploj vodi. Liječenje traje 4-5 nedjelja. 

Ukoliko se za liječenje konzumira propolis, najbolje ga je uzimati tri puta dnevno prije jela 1-2 kašike 10% -nog vodenog ekstrakta propolisa ili po 30-40 kapi 30% -nog alkoholnog ekstrakta propolisa u čaši vode ili mlijeka. Ako se za liječenje primjenjuje samo propolis, najbolje je koristiti tri puta dnevno po jednu kašiku prije jela. 

Preporuka je da se u ljekovite svrhe koristi med dobijen hladnom preradom, i saće, koje daje specifičnu aromu. Hladno prerađeni med uništava čitav niz bakterija u želudcu i crijevima, što ga čini efikasnim lijekom protiv gastroenterokolitisa.

bolesti probavnog sistema

Bolovi u želudcu (Gastralgije)

Porijeklo bolova u želudcu može biti različite etiologije, a najčešće je neurogenog porijekla. Za sprječavanje bola preporučuje se uzimanje 20-40 kapi 30%-tnog alkoholnog ekstrata propolisa ili 1 kašike 10%-tnog vodenog ekstrata propolisa. Kod čestih bolova potrebno je sistematsko uzimanje 30-40 kapi u čaši mlijeka ili vode tri puta dnevno, prije jela. Liječenje traje dvadesetak dana nakon čega dolazi do ozdravljenja.

Med, uzima li se sam ili u kombinaciji s drugim namirnicama, utječe na smanjenje viška želudačne kiseline, pa se može upotrebljavati kao lijek ili dijetalno sredstvo kod mnogih bolesti želudca koje su povezane s povećanjem želudačne kiseline. Djelovanje meda kod čira na želudcu očituje se u normalizaciji izlučivanja želudačnog soka, čime prestaje žgaravica, podrigivanje, smanjuju se i prestaju bolovi, a nerijetko zarasta i nestaje i sam čir. U tom slučaju med se uzima 1,5-2 h prije jela. Najbolji se rezultati postižu ako se med konzumira rastvoren u toploj, pokuhanoj vodi, čija temperatura ne smije prelaziti 35°C.

Nedostatak apetita (Anoreksija)

Ova bolest predstavlja stanje koje dovodi do malaksalosti, smanjene radne sposobnosti, lošeg sna, blijede kože i sluzokoža. Matična mliječ je pravi lijek protiv ove bolesti, jer vraća izgubljeni apetit, dovodi do priliva energije i svestrano jača organizam. 

Propisuje se u prirodnom obliku po 100-200 mg ispod jezika prije jela 2-3 puta dnevno. Ova bolest se takođe liječi medom i polenom u odnosu 1:1. Smjesu uzimati po jednu kašiku prije jela tokom 30 dana. 

Kolitis (Zapaljenje debelog crijeva) 

Kolitis predstavlja oboljenje praćeno bolovima tzv. kolike, meteorizam, česte stolice sa sluzi i gnojem, otečenost trbuha.

Liječenje se vrši primjenom meda, propolisa, polena ili njihovom kombinacijom. Dnevna doza meda koja se primjenjuje iznosi 100-120 grama podijeljeno u tri obroka, rastvoren u čaši mlake mineralne vode, pije se 1-2 sata prije jela. Liječenje traje 20-30 dana, a po potrebi ponavlja se za jedan do dva mjeseca.

U liječenju zapaljenja debelog crijeva propolisom koristi se 30%-ni alkoholni ekstrat propolisa, po 20-40 kapi tri puta dnevno, sat prije jela u čaši mlake vode ili mlijeka. Liječenje traje 20-30 dana. Kod liječenja polenom treba uzimati po jednu kašiku polena prije jela tri puta dnevno. Kod kombinovanog liječenja 500 gr. Uzima se po jedna kašika tri puta dnevno, jedan do dva sata prije jela, rastvorena u mineralnoj vodi. Kašikica meda se pomiješa sa 100 grama polena i 50 grama dobro istucanog propolisa, miješa se dok se ne dobije jednolična masa.

Zatvor

Zatvor se javlja usljed slabosti nervno - mišićanog sistema crijeva. Liječi se medom, jer djeluje na stimulaciju tonusa i funkciju glatkih mišića,  kao i  stomačno - crijevni sekret. Uzima se rastvoren u mlijeku ili u mlakoj vodi 60-120 g dnevno u nekoliko obroka, obavezno uveče prije spavanja. Polen takođe normalizuje stomačno - crijevne funkcije. Ujutro i uveče uzimanje kašike meda rastvorenog u čaši kozjeg mlijeka, ili uveče prije spavanja med u čaju biljke Cassia angustifolia.


Proljev (Dijareja) 

Za liječenje proljeva preporučuje se piti čašu vode u kojoj je rastvorena jedna kašika polena i jedna kašika meda. Pije se tri puta dnevno. Djeci treba dati polovinu ili četvrtinu doze za odrasle.


Dijabetes

Dijabetes je bolest koja se javlja usljed nedovoljnog lučenja sekreta pankreasa ili disfunkcije prednjeg dijela hipofize. Bolesnik ima povećan sadržaj šećera u krvi i mokraći, često urinira, osjeća žeđ, ima izraženu slabost, malaksalost i gubitak težine, a apetit je pojačan. Uzrok pojave šećerne bolesti nije poznat, ali faktori koji doprinose njenom javljanju jesu nasljednost, gojaznost, trudnoća, slaba tjelesna aktivnost, stres i starenje.

U liječenju dijabetesa med se pokazao učinkovit zahvaljujući fruktozi i mikroelementima koji djeluju slično inzulinu i stimulišu pankreas u produkciji hormona. Liječenje se vrši pod kontrolnom ljekara. Jedan dio ugljiko - hidrata se zamjenjuje medom u količini 40-50 g u četri obroka. Prikladne su vrste sa većim sadržajem fruktoze i vitamina tj. bagremov med, med od suncokreta, djeteline, lucerke itd. Kada se šećer u krvi normalizuje, lijekovi protiv dijabetesa se postepeno smanjuju i ostavljaju.
Bolesti probavnog sistema - liječenje medom i pčelinjim proizvodima Bolesti probavnog sistema - liječenje medom i pčelinjim proizvodima Reviewed by Pčelarstvo on veljače 27, 2018 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.