Kako liječiti bolesti disajnih puteva uz pomoć pčelinjih proizvoda


ANGINA 

Angina je oboljenje bakterijske etiologije koje je praćeno bolovima i inflamatornim promjenama u grlu. Karakteristično je otežan govor, žvakanje i gutanje.

Za liječenje ove bolesti najbolje je uzimati planinski med, med od majčine dušice ili lipov. Najčešće se primjenjuje jedna kašičica na svaka tri sata u ležećem položaju, držeći med duže u ustima kako bi se iskoristilo njegovo antibakterijsko dejstvo, jer se u želucu smanjuje antibakterijsko dejstvo zbog djelovanja želučanih sokova. 

Dnevna doza za odrasle iznosi 100-120 grama, a za djecu jedan do dva grama po kilogramu tjelesne težine. Ukoliko kod ovih inflamatornih bolesti postoje i gnojne naslage na krajnicima, mogu se preporučiti i aerosolne, ultrazvučne ili parne inhalacije medom, a takođe i grgutanje 20% - nim rastvorom meda koje treba da traje do njihovog uklanjanja.

INFLUENCA (GRIP) 

Influenca predstavlja oboljenje koje je najčešće virusne etiologije. Med, propolis i matični mliječ sadrže antivirusno dejstvo.

U liječenju gripa preporučuje se po dvije kašike meda, 100 miligrama matičnog mliječa i 30 kapi 30% - nog alkoholnog ekstrakta dnevno uzimati oralno. Dobro je prilikom epidemija gripa svakodnevno mazati sluznicu nosa matičnim mliječom. Protiv gripa se koristi kašika meda i bijelog luka (oljušteni bijeli luk se istuca, protrlja i miješa sa istom količinom meda), rastvori u čaši tople vode, 2-3 puta dnevno.

TONZILITIS (ZAPALJENJE KRAJNIKA)

Tonzilitis je oboljenje izazvano bakterijama. Predisponirajući momenti su prehlada i promjena vremena.

To je veoma česta infekcija. Može biti sa simptomima ili bez njih. Najčešće se manifestuje bolovima u grlu, suhim kašljem, neprijatnim zadahom i dr. 

Liječi se ušećerenim planinskim medom ili medom u saću. Uzima se po kašičica na svaka tri sata u ležećem položaju sa zadržavanjem u ustima.

Krajnici se tuširaju sa 20% - nim alkoholnim ekstraktom propolisa, 1-2 puta dnevno, 2-3 puta dnevno se grgulja 20% - nim vodenim ekstraktom propolisa kome se doda kašičica meda.

Liječenje traje do ozdravljenja, obično 5-10 dana.


HRONIČNI BRONHITIS

Ova bolest predstavlja zapaljenje sluzokože bronhija kao posljedica infekcije ili profesionalnih oštećenja. Najčešće izraženi simptomi su kašalj, tegobe u grudnom košu, brzo zamaranje, obilan ispljuvak, otežano disanje itd.

Liječenje se vrši inhalacijom meda ili voštano - propolisove smješe u odnosu 8:2, uz oralno uzimanje meda i mazanje grudnog koša smješom meda i brašna od poljske gorušice (5:1 u korist meda).

Osim toga u liječenju hroničnog bronhitisa se može koristiti i rotkva u kombinaciji sa medom. Naime, izdubi se unutrašnjost rotkve i puni medom, ostavi se nekoliko dana i poslije uzima po jedna kašika tri puta dnevno.

ASTMA BRONHIJALNA 

Bronhijalna astma predstavlja alergijsko oboljenje sa napadima gušenja, otežanim disanjem, kašljem i povećanim lučenjem sekreta. Uzroci oboljenja su najčešće virusi i bakterije, ali ga mogu izazvati i polen, dlake, prašina itd.

Za liječenje ove bolesti se koriste med, propolis, pčelinji otrov i matični mliječ.

Kod bolesnika sa alergijom infekcijsko-upalnog karaktera za liječenje najviše odgovara kraj proljeća, ljeto ili početak jeseni. Kod bolesnika sa oboljenjem koje je izazvano polenom, travama i biljkama dobra sezona za liječenje je kraj jeseni, zima ili početak proljeća. Liječenje treba započeti poslije utvrđivanja da li je bolesnik alergičan na pčelinje proizvode. Liječenje se sprovodi u periodu bez napada.  Istovremeno sa inhalacijama, oralno se uzima odgovarajuća vrsta meda 100-200 grama dnevno u šest obroka sa zadržavanjem u ustima. Pozitivan terapijski efekat je u 95% slučajeva.

Med se primjenjuje u vidu aerosolnih, ultrazvučnih i parnih inhalacija, lokalnih aplikacija, elektroforoze grudnog koša i oralnog uzimanja po receptu. 

Propolis se primjenjuje u obliku tableta ili vodenog rastvora. Liječenje traje 30 dana.

Pčelinji otrov se često koristi u liječenju bronhijalne astme. Primjenjuje se direktni ubod, masti sa pčelinjih otrova i injekcije. Liječenje traje šest do deset nedjelja i obuhvata 250-500 uboda ili pet do osam miligrama pčelinjeg otrova injekcijama u leđa između plećki. Pozitivan rezultat je u 85% slučajeva. Ovakav učinak se može objasniti uticajem otrova na hipofizno nadbubrežni sistem.

GNOJNA UPALA PLUĆA

Gnojna upala pluća je inflamatorno oboljenje pluća koje je praćeno sa simptomima bronhitisa, pneumonije, sa obilnim sekretom, temperaturom, kašljem i gubitkom apetita.

Preporučuje se oralno uzimanje 100-120 grama meda dnevno raspoređeno u tri obroka. Istovremeno se preporučuje uzimanje 30-40 kapi 30% - nog alkoholnog ekstrakta propolisa u čaši mlake vode ili mlijeka. Liječenje treba kombinovati sa antibioticima, jer med višestruko uvećava aktivnost antibiotika.

KAŠALJ (TUSIS)

Kašalj se može liječiti na sljedeći način:
  • 250 g meda i sitno nastrugani hren se miješaju i uzimaju po kašiku prije jela.
  • 120 g lanenog sjemena u vezanoj platnenoj vreći se kuha u 1 l vode, zatim se cijedi i vodi dodaje sok od limuna i 500 g meda, uzima se po kašika prije jela.
  • čaša meda  se pomiješa sa 1 kašikom samljevene biljke Arum maculatum, dodaje se sok od 1 limuna, 1 kašika šlaga i dobro se izmiješa. Uzima se po jedna kašika prije jela tri puta dnevno.
  • 500 g crnog luka se veoma sitno nastruže i kuha na slaboj vatri u 1 l vode 3 sata. Stavi se 100 g meda a onda se smjesa sipa u flašu i dobro zatvori. Uzima se po jedna kašika 4-5 puta dnevno.

KIHAVICA

Izazivači kihavice su različiti virusi i patogene bakterije. U liječenju se koristi med, propolis i matična mliječ. Matična mliječ se uglavnom primjenjuje kod virusnih rinitisa: nekoliko puta dnevno se stavi pod jezik 100-200 mg dnevno. Najčešće se koristi stavljanjem u nosnice 2 puta dnevno. Mogu se koristiti i inhalacije propolisa i stavljanje tampona sa 20% - nim vodenim ekstraktom propolisa. Ako je upalni proces zahvatio i grlo, liječenje treba kombinovati sa oralnim uzimanjem meda po 1 kašičica šest puta dnevno sa zadržavanjem u ustima.

KIHAVICA VAZOMOTORNA

Karakteriše se čestim kihanjem, sa lučenjem bistre tečnosti iz nosa i otežanim disanjem. Uzroci mogu biti mehaničke, termičke, psihološke, klimatske ili druge etiologije.

Dobri rezultati u liječenju ove bolesti postižu se aerosolnom ili parnom inhalacijom meda i propolisa, te stavljanjem meda u nosnice. Obavezno kombinovati sa oralnim uzimanjem meda sa zadržavanjem u ustima.

KIHAVICA POLENSKA

Polenska kihavica predstavlja iznenadno oboljenje sezonskog karaktera koje izaziva polen u periodu cvjetanja biljaka. Prvo se javlja osjećaj gušenja u nosu i grlu, glavobolja, kihanje, zapušenost nosa i bistar sekret. Liječenje se vrši inhalacijom meda u sezoni kada nema napada. Preporučuje se da med bude iz oblasti u kojoj bolesnik živi.

ZAPALJENJE PLUĆNE MARAMICE 

Ova je bolest izazvana bakterijama, predisponirajući faktori su prehlada, bronhitisi i dr. 

Preporučuje se stavljanje obloga od meda i brašna od slačice na lenonoj krpi i stavljati na oboljela mjesta. Istovremeno treba oralno uzimati po 200 grama meda u najmanje tri obroka.

Kako liječiti bolesti disajnih puteva uz pomoć pčelinjih proizvoda Kako liječiti bolesti disajnih puteva uz pomoć pčelinjih proizvoda Reviewed by Pčelarstvo on prosinca 12, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.