Bolesti kardio-vaskularnog sistema


Angina pektoris 

Ova bolest praćena je stezanjem u grudima, napadima jakih bolova u predjelu srca a širenjem u pravcu lijeve ruke istovremeno praćena napadima izrazitog straha. Može biti izazvana raznim faktorima, a veoma česti su skleroza venskih sudova ili njihovim neurogenim grčevima. Kao važan lijek preporučuje se med ili matični mliječ. Uzima se najčešće livadski ili bagremov med, jedan do dva grama dnevno po kilogramu tjelesne težine. 

Uzima se četri puta dnevno rastvoren u čaši mlake vode. Liječenje traje od jedan do dva mjeseca. Nakon prestanka bolova tretmani se moraju nastaviti i to jedna kašikica uveče i ujutro. Liječenje se može vršiti i kombinacijom med i matični mliječ. Matični mliječ se uzima po 100-200 mg dnevno ujutro i u podne prije jela, ispod jezika ili može da se pomiješa sa medom i uzima po šemi uzimanja meda. 

bolesti kardio vaskularnog sistema

Astma srčana

Astma se karakteriše noćnom boli, osjećajem gušenja, osobito noću. 

Za liječenje se preporučuje med i matični mliječ. Uzima se med jedan do dva grama po kilogramu tjelesne težine i to četri puta dnevno rastvoren u čaši mlade vode. Liječenje traje jedan do dva mjeseca. Može se liječenje provoditi i u kombinaciji med - matični mliječ. Matični mliječ se uzima 100 - 200 mg dnevno ujutro i podne prije jela, ispod jezika ili se može pomiješati sa medom i uzima po šemi uzimanja meda. 

Aritmija 

Predstavlja patološku promjenu u miokardu najčešće kao posljedica arterioskleroze venskih sudova. Može biti izazvana stresom, prekomjernim pušenjem, upotrebom kafe, čaja i dr.

Med i pčelinji proizvodi zahvaljujući svom sastavu utiču na regeneraciju oslabljenog srčanog mišića. Kod aritmija se preporučuje dugotrajno uzimanje meda u dozama 100 - 200 grama dnevno, u četri obroka, rastvoren u čaši mlake vode. Liječenje obično traje jedan do dva mjeseca do uspostavljanja normalne srčane aktivnosti. Med može da se kombinuje sa matičnim mliječom i polenom u poznatim dozama. 

Arterioskleroza

Ovo je staračka bolest koja se manifestuje vrtoglavicom, slabljenjem pamćenja, nemirnim snom, podrhtavanjem udova i dr. Konzumacijom meda i pčelinjih proizvoda smanjuje se holesterol i masti u krvi, poboljšava funkcija srca i krvnih sudova, poboljšava apetit, san, pamćenje, vid i dr. 

U toku liječenja uzima se po jedan do dva grama meda po kilogramu tjelesne težine, podijeljeno u četri obroka, a poslije toga se prelazi na održavajuću dozu tj. jedna kašika ujutro i uveče prije jela u čaši mlake vode matičnog mliječa, 100 - 200 miligrama dnevno, ujutro i u podne prije jela, ispod jezika. 

Kod liječenja polenom uzima se jedna kašikica tri puta dnevno u toku jednog mjeseca. Nakon toga pravi se pauza od mjesec dana i ponavlja liječenje. Pčelinji otrov se takođe preporučuje u liječenju arterioskleroze. Savjetuju se ubodi pčela po šemi, a to uključuje 80 - 120 uboda. 

Arterioskleroza perifernih krvnih sudova 

Ovo je česta bolest krvnih sudova osobitno nogu, koja manifestira osjećajem hladnoće i utrnulosti udova. Kasnije se pojavljuju i bolovi u predjelu listova.

Preporučuje se liječenje pčelinjim otrovom zbog njegovog dejstva na širenje krvnih sudova, analgetičkog dejstva, jačanje kolateralnog krvotoka i antisklerotičnog dejstva, može da se liječi i pomoću matičnog mliječa u dozi od 100 - 200 mg dnevno u dva do tri obroka. U terapiju se može uključiti i propolis oralno ili spolja, kao i polen u poznatim dozama. 
Bolesti kardio-vaskularnog sistema Bolesti kardio-vaskularnog sistema Reviewed by Pčelarstvo on veljače 27, 2018 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.