Med i cimet kao lijek


Dokazano je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Današnja nauka ukazuje na to da med iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi kao lijek ne šteti dijabetičarima.


Artritis (upala zglobova)

Za liječenje artritisa primjenjuje se kombinacija meda i cimeta i to jedan dio meda na dva dijela mlake vode te dodati malu čajnu kašiku cimetovog praha, napraviti masu i polako masirati bolne dijelove tijela. Primjećeno je da bol smanjuje u roku od jedne do dvije minute.

Osobe koje boluju od artritisa mogu ujutro i naveče uzeti jednu šolju vruće vode sa dvije kašike meda i jednom malom čajnom kašikom cimetovog praha. Ako se pije redovno, čak i hronični artritis može biti izliječen.

Prehlada

Osobe koje često pate od uobičajenih prehlada trebaju uzeti tri dana po jednu supenu kašiku mlakog meda sa 1/4 čajne kašike cimetovog praha dnevno.

Mršavljenje

Svako jutro pola sata prije doručka i naveče prije spavanja popiti med i cimetov prah prokuhan u jednoj šolji vode.

Ako se uzima redovno, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe. Takođe, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akomuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

Holesterol

Ako se pacijentu koji ima povišen holesterol daju dvije supene kašike meda i tri čajne kašike cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dec čaja, to će smanjiti nivo holesterola u krvi za 10% u roku 2 sata.

Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzima tri puta dnevno, liječi se bilo koje hronično povišenje holesterola.

Imunološki sistem

Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jača imunološki sistem i štiti tijelo od bakterija i virusa. Naučnici su dokazali da redovnom upotrebom meda i cimeta u kombinaciji može izrazito oslabljeni imunološki sistem dovesti u normalu.

Bolesti srca

U liječenju bolesti srca preporučuje se napraviti masku od meda i cimetovog praha te mazati na hljeb umjesto želea ili džema i jesti redovno za doručak. To smanjuje holesterol u arterijama i spašava pacijenta od srčanog udara. Može se koristiti i kao prevencija od srčanog udara. Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca.
Med i cimet kao lijek Med i cimet kao lijek Reviewed by Pčelarstvo on prosinca 08, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.