Utvrđivanje i sprečavanje bolesti


Kao i ostale životinjske vrste, pčele medarice pate od raznih bolesti i pčelar je odgovoran za prepoznavanje njihovih ranih simptoma i poduzimanje mjera.

Vrlo je važno saznati što je moguće više o pčelinjim bolestima jer ako dopustite da se bolest zadrži u vašem pčelinjaku, ne samo da će uništiti vaše pčelinje zajednice, već će se brzo raširiti i na susjedne zajednice. Zanemarujete li taj aspekt upravljanja pčelama, posjet pčelarskog inspektora može za posljedicu imati uništenje svih vaših košnica.

Tema bolesti pčela vrlo je opširna. O njima možete mnogo doznati na ovom sajtu, no trebalo bi svakako pratiti novosti u liječenju i dijagnosticiranju čitajući dobre pčelarske časopise.

Oprez, redovito pregledavanje i rana prevencija pomoći će vam da vaše zajednice ostanu snažne.

Mnogo uginulih pčela može ukazivati na bolest, trovanje ili pčele u košnici samo čiste one uginule. Ma o čemu se radilo, nužan je pregled.
Mnogo uginulih pčela može ukazivati na bolest, trovanje ili pčele u košnici samo čiste one uginule. Ma o čemu se radilo, nužan je pregled.

Poduzimanje mjera


Pčelari mogu upasti u nevolje zbog svoje neaktivnosti, a nažalost mnogi se uzdaju u sreću kad je u pitanju bolest. Često je prvi dokaz postojanja problema košnica prepuna voskovih moljaca koji zahvate svaku slabu pčelinju zajednicu koja se više sama ne može braniti. 

Mislite li da bi mogao u košnici postojati neki problem, ne bojte se raspitati kod nekog iskusnog pčelara, lokalnog pčelarskog inspektora ili nekog pčelarskog stručnjaka. Problem neće nestati sam od sebe. 

Postoje dvije glavne vrste bolesti pčela: one koje zahvataju leglo i one koje zahvaćaju odrasle pčele. Postoji i štetnik koji ukazuje na bolest, voskov moljac. U narednim člancima opisat ćemo bolesti pčela i ponuditi moguća rješenja.

Voskov moljac je zahvatio slabu pčelinju zajendicu, leže jajašca i uzrokuje veliku štetu. Ovdje je prisutna gusjenica voskova moljca.
Voskov moljac je zahvatio slabu pčelinju zajendicu, leže jajašca i uzrokuje veliku štetu. Ovdje je prisutna gusjenica voskova moljca.

Oštećenja vidljiva u ovoj košnici posljedica su pošasti voskova moljca.
Oštećenja vidljiva u ovoj košnici posljedica su pošasti voskova moljca.

Razvijanje strategije


Najbolji način izbjegavanja problema jest razvijanje tzv. strategije integralnog ovladavanja štetnicima (IPM). To je doista jedini sistematičan način držanja pod kontrolom štetnika i bolesti. Sastoji se od: prevencije i znanja, promatranja i praćenja te promptnog reagiranja kad je to potrebno.

Suzbijanje bolesti


Suzbijanje bolesti pčela obično ovisi o pčelaru. Pronađenu bolesnu pčelinju zajednicu nije moguće odnijeti veterinaru. Sami je morate prepoznati i imate li iskustva, trebali bi ste znati kada zatražiti pomoć od nekog drugog pčelara, lokalne udruge ili pčelarskog inspektora za bolesti.

Mnogi organizmi uzročnici bolesti mogu biti prisutni u određenim količinama u košnicama i oni su pod kontrolom imunosnog sustava pčela ukoliko vaša pčelinja zajednica nije izložena nekom stresu iz okoliša, kao što je često seljenje ili život u vlažnim i hladnim uvjetima. To može biti jedan od glavnih uzroka opadanja broja pčela. Održavajte svoje košnice zdravima i snažnima dobrim gospodarenjem.

U nekim zemljama se pčele sele s jednog na drugo područje radi oprašivanja voćaka i oraha, kao u ovom voćnjaku. To mođe izazvati okolišni stres ili oslabiti imunosni sustav zbog čega postaju podložnije bolestima.

Prijavljivanje bolesti


Morali biste doznati koje bolesti treba prijaviti lokalnim pčelarskim vlastima. U većini se zemalja, naprimjer, američka gnjiloća gnijezda (AFB) mora prijaviti - jer to je izuzetno opasna bolest. Novi štetnici i bolesti što ih pronađete u svojoj košnici, također se moraju prijaviti; naprimjer, Tropilaelaps clarae (grinja slična Varroi) mora se prijaviti u UK-u.

Utvrđivanje i sprečavanje bolesti Utvrđivanje i sprečavanje bolesti Reviewed by Pčelarstvo on listopada 06, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.