Trovanje pesticidima


Jedna od najvećih opasnosti za pčelarenje je trovanje prskanjem pesticidima, no taj se problem može riješiti tako da i pčelari i poljoprivednici mogu svoj posao obaviti na miru.

Upotreba pesticida u savremenoj poljoprivredi izaziva jednu od najvećih dilema u poljoprivrednom sustavu: s jedne strane postoji potreba da se usjevi zaštite od kukaca štetnika i s druge strane, potreba ostalih kukaca, kao što su pčele, da posjećuju te usjeve i oprašuju ih. Većina vrtlara i pčelara priznaju postojanje tog problema, a voćarima su pčele dragocjene zbog njihove ključne uloge u oprašivanju. Trovanje pesticidima čini se da je posljedica neznanja ili jednostavno neobraćanje pažnje.

Kako pesticidi djeluju na pčele


Kemijsko trovanje pčela djeluje na njihov živčani sustav  te uzrokuje nedostatak koordinacije tjelesnih funkcija. Održava se i na probavni sustav i to može dovesti do ugibanja od gladi.

Često se pesticidi donose natrag u košnicu u obliku prašine ili tekućine te tako djeluju na cijelu zajednicu. Herbicidi sa oznakom ''sigurni za pčele'' također mogu biti opasni zato što se površinske kemikalije, koje se koriste da bi prianjale uz površinu biljke, ujedno lijepe za odrasle pčele. One ih zatim odnose u košnicu gdje zahvaćaju cijelo leglo.

Prepoznavanje trovanja prskanjem


Znakovi trovanja prskanjem ili zaprašivanjem mogu se prepoznati na sljedeći način: na ulazu u košnicu naći će se veliki broj uginulih pčela. Rilo uginulih pčela bit će produženo, a izvan košnice bit će mnogo pčela koje pužu, tresu se ili su agresivne. Pčelama će biti zabranjen pristup košnici.

Budite oprezni s dijagnozom zato što neki od tih simptoma mogu biti i posljedica drugih uzroka, kao što je gladovanje. Obratite pažnju na što je moguće više detalja, kao što je broj uginulih pčela po pčelinjoj zajednici, boja peluda na uginulim pčelama i vremenski uvjeti. Prikupite velike uzroke uginulih pčela (najmanje tri uzorka po 300 pčela) i pošaljite ih u labaratorij za bolesti pčela. Pomoći može i fotografija.

Nađete li mnoštvo uginulih pčela ispred košnice, gotovo su sigurno đrtve trovanja pesticidom. Upotreba pesticida je veća u seoskim područjima gdje se uzgaja hrana; u gradskim područjima koriste se mnogo manje količine.

Preventivne mjere


Uvijek obavjestite lokalne poljoprivrednike da ste pčelar i zamolite ih da vas upozore ako namjeravaju prskati. Većina poljoprivrednika će na taj način pomoći pčelarima. Možete i sa svojom lokalnom pčelarskom udrugom pokrenuti program o ''suradnji o prskanju''. Voditelj tog programa upoznat će vas s prskanjima koja se planiraju u vašem kraju. Ako se prskanje mora obaviti, premjestite svoje pčelinje zajednice barem 5 km od zone prskanja, ali svakako provjerite da ih ne premještate u drugu zonu prskanja o čemu niste obavješteni.

Ako niste u stanju premjestiti pčele u drugo područje, provedite sljedeće preventivne mjere na svaku košnicu, a prije početka prskanja: maknite poklopac košnice i na košnicu dodajte još jedan prazan sanduk. Na okvire u tom sanduku stavite mokru spužvu. Preko sanduka stavite gazu tako da nijedna pčela ne može pobjeći.

Vratite na mjesto pokrov košnice, ali ga malo odignite na drvene letvice što omogućava prozračivanje. Zatim gazom blokirajte ulaz u košnicu ili zatvorite košnicu.

Tako pčele neće moći napustiti košnicu u vrijeme prskanja, ali će s dovoljno vode i malo prozračivanja preživjeti dok se ne obavi prskanje.

Prije prekrivanja košnice radi sprečavanja trovanja pesticidima, pčelar mora osigurati odgovarajuće prozračivanje i vodu.
Prije prekrivanja košnice radi sprečavanja trovanja pesticidima, pčelar mora osigurati odgovarajuće prozračivanje i vodu.

Znate li da se sprema prskanje pesticidima, poduzmite mjere i zatvorite košnicu te tako znatno smanjite djelovanje kemikalija.
Znate li da se sprema prskanje pesticidima, poduzmite mjere i zatvorite košnicu te tako znatno smanjite djelovanje kemikalija.

Na košnicu stavite poklopac od gaze i cijeli prekrijte vlažnom spužvom što će odbiti pčele da ulaze i izlaze.
Na košnicu stavite poklopac od gaze i cijeli prekrijte vlažnom spužvom što će odbiti pčele da ulaze i izlaze.

Prskanje se može izbjeći i premještanjem pčela na sigurnije područje.
Prskanje se može izbjeći i premještanjem pčela na sigurnije područje.
Trovanje pesticidima Trovanje pesticidima Reviewed by Pčelarstvo on listopada 06, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.