Još od davnine postoje brojne uporabe pčelinjeg voska i još uvijek se koristi komercijalno za izradu finih svijeća, kozmetičkih i farmaceutskih preparata, kao i sredstva za lašćenje.
Pčele radilice određene starosti sintetiziraju šećere dobivene od meda u pčelinji vosak koji zatim izbacuju kroz žlijezde ispod svog zatka. To je bezbojna tekućina koja se stvrdanjava u prozirnu pločicu ili ljuske voska na ''voštanim zrcalima''. Svaka radilica ima četiri takva zrcala ispod zatka. Ljuske voska promjera su 3 mm i debljine 0.1 mm, a za izradu smo 1 g pčelinjeg voska treba oko 1100 takvih ljuskica.
Kad obilazite svoje pčele, s vremena na vrijeme ćete naići na mnoštvo njih međusobno priljepljenih u lancima između okvira. Te pčele proizvode vosak u toplini košnice. Za tu aktivnost ambijentalna temperatura u košnici mora biti 33-36°C.
Korištenje voska
Danas se u kozmetici i farmaceutici korisi oko 60 posto ukupne proizvodnje pčelinjeg voska. Koristi se i u mnogim sredstvima za čišćenje i sastavni je dio voskova za modeliranje.
Pčelinji vosak kao košnički proizvod
Pčelari moraju voditi računa o zamjeni crnog, starog saća u ciklusima od tri godine i dopustiti pčelama da razvuku novo saće kojim će ga zamijeniti. Topljenjem starog saća pčelari održavaju čistoću u košnici i proizvode vosak za prodaju ili ponovnu uporabu.
Pčelarske tvrtke mogu otkupljivati višak pčelinjeg voska i mnoge ga razmjenjuju za satnu osnovu - povoljan način za nabavu nove osnove. Pčelari koji koriste plastične okvire mogu ih uroniti u otopljeni vosak što potiče pčele da ga razvuku ili vrlo jednostavno izraditi svijeće uz pomoć uputa iz dobrog priručnika.
![]() |
| Pčelinji vosak se može proizvesti u različitim nijansama, od svijetle do tamne. |
![]() |
| Pčelinji vosak s dodatkom zobenog brašna koristio se za izradu sapuna. |
![]() |
| Stari voštani čepovi mogu se skupiti i upotrijebiti za izradu voska. |
Topljenje voska
Postoji više načina topljenja voska, no hobistima je najbolji način izrada solarnog ekstraktora za vosak. To je jednostavna naprava u obliku velikog sanduka sa staklenim poklopcem. Stari vosak, bilo na okviru ili ne, stavite na pliticu u ekstraktoru i ostavite na otvorenome, a sanduk malo nategnite prema suncu. Staro saće se topi i cijedi kroz rešetku u fleksibilnu plastičnu posudu u sanduku. Napunjena posuda se uklanja, vosak se stvrdne i možete ga istresti kao komad čistog voska. Nakon toga ostaje staro saće, poznato kao voština, a sastoji se od čahura ličinki u kojima još ima voska. Taj preostali vosak se može izvaditi u parnom ekstraktoru, no mnogim pčelarima hobistima ta je oprema prilično skupa, pa oni koriste ostatke tog starog saća kao vrlo učinkovite upaljače koji ne dime.
![]() |
| Solarni ekstraktor voska je izolirani sanduk sa staklenim poklopcem koji se koristi za topljenje starog voska iz saća i čepova. Zatim se cijedi u plastične posude. |
Pčelinji vosak
Reviewed by Pčelarstvo
on
listopada 18, 2017
Rating:
Reviewed by Pčelarstvo
on
listopada 18, 2017
Rating:





Nema komentara: