Matična mliječ


Što je točno matična mliječ i kad je stekla tu svoju magičnu reputaciju kao eliksir za produljenje života, prepun poznatih i nepoznatih vitamina i minerala?

Uvriježenu krivu predodžbu da matična mliječ liječi sve i da će kremu protiv starenja ili neki dodatak učiniti čudesnim, učvršćuju tvrtke koje prodaju robu koja sadrži mikroskopske količine matične mliječi i obećavaju čudesne rezultate.

Hrana za maticu


Matična mliječ je doista izuzetno bogat izvor hrane za pčele. Dolazi iz hipofaringalne žlijezde u glavi pčele radilice njegovateljice. Ima kisela svojstva i bogata je proteinima, vitaminima, RNA, DNA, masnim kiselinama i šećerima. Kad gledate sićušnu ličinku u njenoj ćeliji u saću, vidjet ćete da izgleda kao da pluta u mliječnoj bijeloj tekućini. Ta tekućina je matična mliječ i pčela njegovateljica odlaže je tamo kako bi je ličinka apsorbirala kao hranu. Sve ličinke pčele hrane se njome prva tri dana svog života bilo da su matica, trut ili radilica.

Matica ili ne?


Sve ženske (netrutovske) pčelinje ličinke mogu postati  matice i genetski su identične. Nakon tri dana hranjenja matičnom mliječi svih ličinki, pčele njegovateljice ograničavaju količinu matične mliječi kojom hrane većinu ličinki i dio te hrane zamjenjuju medom i peludi. Matičnom mliječi nastavlja se hraniti one ženske ličinke predodređene  da postanu matice. Razvit će se jajne cjevčice za stvaranje  jajašaca i ta će se pčela naposljetku izleći kao matica. Kod ostalih će se oštrim smanjenjem matične mliječi u prehrani spriječiti razvoj jajnih cjevčica i one će postati pčele radilice. Jednostavna promjena u prehrani koja može uzrokovati tako dramatičnu promjenu u obliku i funkciji  između genetski identičnih ličinki doista izgleda magično i impresivno je djelo prirode. U znanosti se to naziva ''fenotipski polimorfizam pod kontrolom okoliša''.

Nakon što se ta jajašca izvale, pčele njegovateljice hrane te ličinke matičnom mliječi samo prvih nekoliko dana.
Nakon što se ta jajašca izvale, pčele njegovateljice hrane te ličinke matičnom mliječi samo prvih nekoliko dana.

Svaka ličinka predodređena da postane matica nastavlja se hraniti matičnom mliječi i nakon trećeg dana života.
Svaka ličinka predodređena da postane matica nastavlja se hraniti matičnom mliječi i nakon trećeg dana života.

Čarolija za ljude


Upravo taj aspekt velike promjene što ga uzrokuje prehrana već godinama impresionira promatrače. Što bi prehrana matičnom mliječi mogla učiniti za ljude ako može stvoriti maticu? Zbog toga je matična mliječ  najdragocijeniji košnički proizvod, i mnogi komercijalni pčelari usredotočuju se samo na proizvodnju matične mliječi.

Osim spornih svojstava protiv starenja, preliminarno je dokazano medicinskim istraživanjem da matična mliječ može imati neke korisne učinke na snižavanje kolesterola, liječenje upalnih rana i borbu protiv bakterijskih  infekcija, kao i na zaštitu imunosnog sustava i stvaranje pojačane energije.

Postoji veliki komercijalni potencijal u proizvodnji matične mliječi. Neobična svojstva ove visokoenergetske hrane izazvala su veliku potražnju dodataka s matičnom mliječi
Postoji veliki komercijalni potencijal u proizvodnji matične mliječi. Neobična svojstva ove visokoenergetske hrane izazvala su veliku potražnju dodataka s matičnom mliječi

Berba matične mliječi


U jakoj košnici, koja buja pčelama, treba stvoriti mnogo matica. Nakon što pčele njegovateljice odlože veliku količinu matične mliječi u svaku ćeliju s ličinkom matice, pčelar vadi ličinku  i sićušnom sisaljkom isisava matičnu mliječ iz svake ćelije. Kina proizvodi najveći dio matične mliječi na svijetu i tamo se mliječ često vadi ručno sićušnim drvenim žličicama.

Ubrana matična mliječ se il zamrzava ili suši zamrzavanjem i pakira za prodaju. Za berbu isplativih količina matične mliječi  potreban je golem broj košnica, stoga je njezina proizvodnja obično ograničena na komercijalni sektor.

Na presjeku matičnjaka vidi se ličinka uronjena u matičnu mliječ.
Na presjeku matičnjaka vidi se ličinka uronjena u matičnu mliječ.

Matična mliječ Matična mliječ Reviewed by Pčelarstvo on listopada 18, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.