Ostali štetnici pčela


Općenito kukci i životinje kao grabežljivci pčela ne predstavljaju velik problem i njihovi učinci su lokalne naravi, no ima nekoliko grabežljivaca koji se usredotočuju na košnice.

Ovisno o tome u kojem dijelu svijeta živite, vaše košnice mogu postati plijenom raznih grabežljivaca.

Mali košnički kornjaš


Ova destruktivna zvijer, Aethina tumida, iz Afrike se raširila u SAD, pa čak i do Australije, s razornim učincima. Ovaj kornjaš i njegove ličinke žive  od zajednica pčele medarice. Ličinke buše saće s pohranjenim medom ili peludom te oštećuju ili uništavaju i čepove i saće. Ostavljaju izmet u medu koji mijenja boju i postaje sluzav te fermentira. Jake pošastiu uzrokuju bježanje pčela; neki pčelari  izvješćuju o naglom kolapsu ujednačeno jakih pčelinjih zajednica. Tretmani su različiti, no najučinkovitiji tretman je održavanje zajednice jakom i zdravom te usto održavanje na najmanjoj mjeri praznih okvira saća. Mogu se nabaviti i zamke za gušenje kornjaša koje koriste netoksična ulja.

Ptice


Različite vrste ptica mogu se hraniti pčelama, no najveća opasnost za pčele predstavlja prikladno nazvana ptica  pčelarica. U mnogim zemljama postoje različite vrste. Ptice pčelarice love veće pčele, a matice na svojim svadbenim letovima naročito su privlačan cilj. Čaplje također predstavljaju određenu opasnost za pčele zato što napadaju košnice tijekom vrlo hladnih zima, no njihov cjelokupni učinak je minimalan. Većina ptica izbjegava pčele i ose.

Različite opasnosti za pčele uključuju ptice pčelarice.
Različite opasnosti za pčele uključuju ptice pčelarice.

Kukci


Može postojati problem s osama, naročito potkraj aktivne sezone i one će pokušati ući u košnice i uzeti med. Ponekad ih može biti previše, no to može naštetiti samo malim i slabim zajednicama. Stršljeni, s druge strane, mogu predstavljati smrtnu opasnost, osobito mandarinski stršljen koji može brzo uništiti pčelinju zajednicu.  Dalekoistočne medonosne pčele mogu se nositi s tim problemom: okruže i ''plešu'' oko stršljena, podižu temperaturu do stupnja  iznad onoga što stršljen može podnijeti. Napast mogu predstavljati i mravi ako zauzmu košnicu.

Stršljen
Stršljen.

Mravi
Mravi.

Miševi


Oni predstavlju velik problem u pčelinjim zajednicama. Odrasli miševi se usele u košnice ujesen i naprave gnijezdo u kutu košnice, dalje od pčelinjeg klupka. Žvaču saće i glođu okvire da naprave mjesta za svoje gnijezdo, a njihova mokraća na saću i okvirima odvraća pčele od čišćenja svoga gnijezda u proljeće. Kad je saće zakrpano, pčele obično  radije grade trutovsko saće nego ćelije veličine radilice. Prije nego što nastupe hladnoće, treba postaviti češljeve za miševe.

Česta pojava miševa.
Česta pojava miševa.

Trutovi i rakuni


Noćnim životinjama pčelinje zajendice mogu biti pristupačan izvor hrane. Tvor grabe po košnici izvana i kad pčele čuvarice izađu da vide vide što se događa, tvor ih pojede. Kako se nastavlja hraniti, tako nastavlja i uznemiravati pa pčelinja zajednica može postati agresivna prema pčelaru. Može ih se otjerati na odgovarajući način ako se na ulaz u košnicu postavi zaslon, košnica se podigne na postolje.

Rakuni mogu pomaknuti krov košnice i dospjeti do meda. To se može spriječiti stavljanjem teškoga kamena ili cigle na krov.
Rakuni mogu pomaknuti krov košnice i dospjeti do meda. To se može spriječiti stavljanjem teškoga kamena ili cigle na krov.

Medvjedi


Velike životinje poput medvjeda mogu razbiti pčelinjak. Oni mogu biti problem u SAD-u i Europi. Pčelinji žalci vrlo slabo djeluju na medvjeda i ova zažtićena životinja može za kratko vrijeme napraviti veliku štetu. Medvjeda je teško kontrolirati jer kad jednom pronađe pčelinjak, ograda ga ne može otjerati. Selidba pčelinjaka jedino je rješenje; ili neki pčelari zbunjuju medvjede starim košnicama koje ih drže podalje od produktivnih pčelinjaka.

Medvjedi mogu za osvetu opustoši pčelinjak; mogu uništiti sve košnice.
Medvjedi mogu za osvetu opustoši pčelinjak; mogu uništiti sve košnice.
Ostali štetnici pčela Ostali štetnici pčela Reviewed by Pčelarstvo on listopada 10, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.