Izložbe i natjecanja među najvažnijim su događajima pčelarske godine mnogim pčelarima - to može biti društveno okupljanje i natjecanje u jednom.
Mogućnost sudjelovanja s medom na izložbi jedan je od idealnih načina procjenjivanja koliko je vaš proizvod doista dobar i to je mjesto gdje možete pokupiti savjete i obavjesti od iskusnih pčelara.
Godišnja izložba
Ušlanite li se u lokalnu pčelarsku udrugu, nesumnjivo će vas nagovoriti da sudjelujete u godišnjoj izložbi i natjecanju. Mnogi pčelari početnici u početku to odbijaju zato što misle da svojim sudjelovanjem neće zadovoljiti tražene standarde, no naravno najbolji način da se upoznaju s tim standardima je sudjelovanje na natjecanju i učenje na greškama, kao i usporedba svojih proizvoda s ostalima. Još jedna korist je to što ćete susresti druge pčelare i s njima usporediti svoje iskustvo.
Stvar koju morate upamtiti je ta što odlukom o sudjelovanju na natjecanju ulazite u svijet iskusnih pčelara, stoga je natjecanje strogo. Ako je razina meda u vašoj staklenki neznatno ispod ''standardne'', primjerice, bit ćete diskvalificirani. Stoga budite odlučni i ne dajte se obeshrabriti ako vam bude trebalo neko vrijeme da dobijete nagradu.
Staklenke nagrađenog meda izložene su na godišnjoj izložbi maloposjednika. Postoje dvije nijanse prozirnog meda i nekoliko kremastih medova. |
Lokalne izložbe
To može biti vrlo zabavno i puno ćete naučiti o načinu izlaganja svojih proizvoda na najbolji mogući način.
Od lokalne izložbe možete napredovati i sudjelovati u nacionalnoj izložbi meda kao što je godišnja izložba u Londonu ili čak na Apimodiji, konferenciji Svjetske federacije pčelarskih udruga koja se održava svake dvije godine, svaki put u drugom glavnom gradu po cijelom svijetu. Taj događaj privlači tisuće pčelara i poslovnih ljudi, kao i zainteresiranu publiku.
Razredi i uvjeti sudjelovanja
Otkrit ćete da postoji natjecateljski razred za gotovo sve, ovisno o veličini izložbe. Možete dobiti nagradu u jednoj ili više sljedećih kategorija: voštani blokovi svih oblika i veličina; tamni medovi; svijetli medovi; kremasti medovi; tekući medovi; knjige; časopisi; pčelarski izumi; kolači s medom i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže med; medovina i medno pivo. Neki ljudi izrađuju ukrase od pčelinjeg voska te, naravno, svijeće.
Uvjeti i troškovi sudjelovanja na takvim izložbama i natjecanjima detaljno su određeni unaprijed i da biste stekli mogućnost dobiti nagradu, strogo se morate pridržavati svih tih zahtjeva. Koristiti se mogu samo potpuno čiste staklenke za med i med ne smije sadržavati strana tijela. Svaku nečistoću lako će otkriti sudačke svjetiljke.
Isto je tako silno važno prijaviti se na vrijeme. Sve to početnicima može izgledati vrlo zahtjevno, no ako počnete na lokalnoj razini, dobro ćete se zabaviti te sresti neke vrlo zanimljive ljude koji će vam vjerojatno sa zadovoljstvom dati besplatno poneki savjet, a pobjednici će vam poslužiti kao pravo nadahnuće.
Na izložbama meda izlažu se različite nijanse voska. |
Ovdje je vosak lijevan u kalupe i stvrdnut. |
Ova djevojčica kuša slatkiše od meda na izložbi meda, samo jedno od mnogih izloženih jela napravljenih od meda. |
Ostali košnički proizvodi, kao što su potrepštine izrađene od pčelinjeg voska, također se izlažu na izložbama meda, primjerice ove svijeće od rolanog voska. |
Učenje od stručnjaka
Lokalne pčelarske udruge obično pružaju savjete koji pomažu da se istaknete na nekoj izložbi. Naprimjer:
- Med namjenjen izložbi mora biti procijeđen i u njemu se ne smije naći ni najmanje zrnce prašine ili neke druge nečistoće.
- Ako vrcate ručnom vrcalicom, radite to malom brzinom da izbjegnete stvaranje sitnih mjehurića zraka koje kasnije nije moguće eliminirati.
- Izložbeni med treba vrcati samo iz čistog saća da bi bio blistav.
Izložbe i natjecanja
Reviewed by Pčelarstvo
on
listopada 19, 2017
Rating:
Nema komentara: