Prirodni uzgoj matice


Da biste povećali svoje uživanje u pčelarenju i naučili više o biologiji i razvoju pčela, svakako se preporučuje uzgoj matice.


Zašto uzgajati matice?


Matice se mogu nabaviti od svakog uglednog uzgajivača, i ima ih dovoljno da zadovolje potrebe tržišta, no postoje i vrlo dobri razlozi da ih sami uzgajate. U vašem pčelinjem fondu mogu postojati neke bolje osobine i želite biti sigurni da će se one ponavljati; želite naučiti više o biologiji pčela; želite biti u stanju prodati matice - mnogi pčelari vole imati lokalnog dobavljača.

I prvenstveno, to je jeftinije od kupovanja matica i jednostavan je postupak, a ne tajnovit i složen posao kako pojedini pčelari početnici misle.

Kako nastaje matica?


Uzgoj matica u potpunosti se temelji na promatranju jednog od temeljnih načela biologije pčela. Pčele njegovateljice mogu pretvoriti pčelu staru do tri dana u maticu povećanjem ćelije i hraneći je velikom količinom matične mliječi sve dok se ćelija ne začepi. Dakle, ako ste u stanju uvesti te sitne ličinke, u već povećane ćelije, u pčelinju zajednicu koja nema matice pa zato ima izuzetno mnogo motiviranih pčela njegovateljica, one će uzgojiti maticu.

Iako je to lak postupak, uzgoj matice može uključivati i nekoliko zahtjevnih presađivanja ličinki. Početniku je lakše koristiti pribor za uzgoj matice kao što je sustav jenter (ili neki sličan). Isplati se kupiti tu opremu za uzgoj matice i ona se sastoji od plastičnog okvira urezanih ćelija, matične rešetke i čepova za ćelije. Uz tu opremu idu i sve upute i taj je sustav ovdje prikazan. Sustavi uzgoja matice ovise o vašoj pripremi nukleus košnica u različitim fazama. Svaka nukleus košnica treba imati dva okvira plodišta (začepljena); dva okvira zaliha (med) i mnogo pčela. Napravite to od košnice koju ste odabrali za uzgoj matice. (Vidi korak 1.)

Nukleus košnicu pripremite večer prije 4. dana (koraci 4,5 i 6). Zatim pripremite nukleus sanduke 8. dan za prihvatanje matičnjaka 13. dana (korak 8).

Pčele radilice u procesu gradnje matičnjaka.
Pčele radilice u procesu gradnje matičnjaka.

Pčele medarice vide se na ćelijama za uzgoj matice.
Pčele medarice vide se na ćelijama za uzgoj matice.

Uzgoj matice


1. Odaberite napučenu košnicu s blagom, zdravom maticom. Iz sredine plodišta izvadite okvir za leglo. Provjerite da na njemu nema matice. Otresite pčele u košnicu. Kliještima izrežite dio kako je prikazano.

Napučena košnica s blagom, zdravom maticom.


2. U izrezani dio okvira umetnite jenter kutiju i pričvrstite je žicama. Pčele će vrlo brzo voskom učvrsiti kavez za saće. Kavez je sada spreman za umetanje matice.

Jenter kutija umetnuta u okvir.


3.  Umetnite okvir (sada s jenter sandukom) u plodište. Stavite ga u isti položaj u kojemu je bio ranije i ostavite da pčele razvuku saće. (Neka već gotova oprema upada na okvir plodišta i nije potrebno izrezivati dio.) Uhvatite maticu lovilicom za maticu, koju možete nabaviti u pčelarskim prodavaonicama, i smjestite je u sanduk. Držite je tamo nekoliko dana dok polaže jajašca u ćelije. Zatim se može ponovno vratiti u košnicu.

Okvir s jenter kutijom umetnut u plodište.


4. Četvrtog dana jajašca će biti položena i dvanaest sati stare ličinke  u obliku zareza vidjet će se obložene matičnom mliječi  na dnu njihovih ćelija. Pčele njegovateljice će obilaziti te ćelije provjeravajući jesu li ličinke dobro nahranjene i imaju li uvijek dovoljno hrane. Uvijek vrlo oprezno rukujte okvirom u ovoj fazi i kad ga pregledavate, izbjegavajte ga izlagati jakom suncu, vjetru ili niskim temperaturama.

Stare ličinke obložene matičnom mliječi na dnu ćelija.


5. Sada izvadite plastične ćelije koliko vam je potrebno (trebate li 5 matica, izvadite 7 ili 8 ćelija jer ne moraju sve biti uspješne) iz kaveza (stražnje strane) pomoću plastičnih čepova koje dobijete s priborom, pričvrstite ih na pripremljenu satonošu za ćelije  na inače praznom okviru. To nije složen postupak i uz svaki pribor priložene su i sve upute. Budite vrlo pažljivi s ćelijama kad oh pričvršćujete za sotonoše za ćelije.

Vađenje plasitčnih ćelija iz kaveza.


6. Taj okvir s ćelijama smjestite u pripremljeni nukleus u kojemu se nalaze još četiri okvira - dva sa zalihama (med) i dva s dobro začepljenim leglom. Istresite u taj nukleus mnogo mladih pčela njegovateljica iz plodišnih okvira košnice. Važno je osigurati dovoljan broj pčela njegovateljica; one su ključne i uvijek moraju biti na okvirima plodišta u glavnoj pčelinjoj zajendici.

Okvir s ćelijama smjestiti u pripremljeni nukleus.


7. Nakon devet dana pažljivo izvadite okvir iz sanduka  nukleusa. Sada biste trebali imati niz dobro razvijenih matičnih ćelija spremnih za premještanje u vaše nukleus košnice. Neće sve ćelije biti začepljene  i njih treba baciti kao propale. To se događa čak i iskusnim uzgajivača matica. Upravo zog toga na početku treba pripremiti više ćelija no što ih je potrebno.

Pažljivo vaditi okvir iz sanduka nukleusa.


8.  Pridržavajući okvir vidjet ćete mnoštvo pčela njegovateljica koje okružuju nove matične ćelije. Vrlo pažljivo očetkajte pčele i jednako pažljivo, odčepite svaku ćeliju na satonoši. Sad možete krenuti do svojih pripremljenih nukleus košnica i svaku matičnu ćeliju utisnuti u sredinu okvira s leglom. Ta ćelija mora biti okrenuta prema dolje. Okvir stavite ponovno u nukleus i zatvorite.

Pčele njegovateljice okružuju nove matične ćelije.

Prirodni uzgoj matice Prirodni uzgoj matice Reviewed by Pčelarstvo on listopada 23, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.