Pčele medarice pripremaju zalihe meda i medljike za hranjenje pčelinje zajednice tijekom zimskim mjeseci kad cvijeće ne cvjeta i nema nektara.
Za razliku od ostalih društvenih pčela kao što su bumbari, pčele medarice sposobne su opstati u razdobljima oskudice zato što su razvile metodu skladištenja određene količine hrane koja je višak njihovih trenutnih potreba. To omogućava pčelinjoj zajednici da preživi kao jedinka tijekom zimskog perioda, naprimjer, kada nektara ima malo ili nimalo. Nektar (njihova energetska hrana) i pelud (njihova proteinska hrana) skladište se i to omogućuje pčelinjoj zajednici da preživi i podiže leglo te da se održi tijekom barem nekoliko kasnih jesenskih mjeseci i početkom proljeća.
Kako nastaje med
Med nastaje iz nektara, a nektar je zapravo poticaj što ga cvijet nudi u zamjenu za pčelinje oprašivanje. Cvijeće privlači pčele svojom bojom, oblikom i mirisom, a cvjetovi stvaraju najviše mirisa i nektara kad prašnici proizvode pelud. Dok pčela skuplja nektar s biljnih nektarija, ujedno prenosi pelud s prašnika jednog cvijeta na njušku tučka drugog cvijeta i tako omogućava nastavak reproduktivnog procesa. Što je veća privlačnost i koncentracija šećera u nektaru, to više potiče skupljačice da nastave skupljati s jednog određenog cvijeta te usmjeruju svoje suputnice prema cvjetnoj skupini simboličnim jezikom kretnji i plesa. Pčele ostaju vjerne vrlo plodnom cvijetu sve dok on ostaje dobar izvor hranjivih nektara.
Nektar se prenosi na pčelinji medni mjehur - produžetak hranidbenoga kanala prema prednjom dijelu zatka - i kad se pčela vrati u košnicu, izbacuje ga kućnoj pčeli koja ga smješta u ćeliju saća.
Pčela medarica isisava nektar iz cvijeta svojim rilom, ili jezikom |
Pčela dodaje nektaru enzime koji disaharid saharozu pretvaraju u njezine složene šećere, glukozu i fruktozu. To je vrlo učinkovit proces zato što udvostručava koncentraciju molekula šećera packed (spremljenih) u svaku ćeliju za pohranu meda. Nakon što se nektar spremi u ćeliju saća, isparavanjem se smanjuje tekućina do stanja u kojemu neće fermentirati. Ćelija se zatim začepi tankim slojem voska.
Pčela se vraća s paše s nektarom u svom želucu od kojega će nastati med. Dok ide s cvijeta na cvijet, na pčeli se skupljaju zrnca peluda |
Nektar se odlaže u ćelije u košnici i to nakon tretiranja enzimom. Vlagu izvlače radilice prozračujući ćelije prije čepljenja voskom |
Pčele se vješaju za okvir sastavljen od ćelija začepljenih voskom u kojima se nalazi tekući med. Pčele treba skinuti s okvira prije berbe meda |
Lisne uši izlučuju slatku tekućinu poznatu kao medljika |
Kontraindikacije za medljiku
Postoje naravno i mnogi nedostaci stvaranja medljike; ona može uzrokovati probleme pčelama zato što sadrži neprobavljive supstancije i poznato je da može zaraziti pčele svojevrsnom dizenterijom. U pojedinim područjima tijekom zimskih mjeseci to može završiti uginućem mnoštva pčela. Zbog toga u hladnijim podnebljima pčelari uklanjaju medljiku prije nego što nastupi zima. Ako pčele skupljaju medljiku, njima će biti potrebno prihranjivanje zato što u medljici nema peluda koji sadrži nužni protein. Pelud se skuplja samo s cvjetova, a ne s lisnih ušiju.
Med i medljika
Reviewed by Pčelarstvo
on
kolovoza 13, 2017
Rating:
Nema komentara: