Upotreba meda


Postoji mnogo načina kako se koristi med - kao sladilo, kao hranjiva hrana, osnova za pripremu napitaka i prirodan lijek, da spomenemo samo nekoliko.

Osim što je ukusan sastojak u kuhanju, med se koristi u napicima, losionima za ruke i tijelo, lijekovima i sapunima.

Plodovi berbe su komadići saća i staklenke zlatnog meda. Njihov okus ovisi o raznovrsnosti biljaka s kojih su pčele skupljale nektar.
Plodovi berbe su komadići saća i staklenke zlatnog meda. Njihov okus ovisi o raznovrsnosti biljaka s kojih su pčele skupljale nektar.

Med u kuhinji


Uvijek provjerite imate li meda za kuhanje. To je jedan od najsvestranijih sastojaka za slatka i slana jela - med je izvrstan kao namaz na prepečencu, preljev za sladoled, umiješan u jogurt ili kao sastojak pri pečenju slatkih kolača, pudinga ili keksa. Može se koristiti i u glazurama i marinadama za ribu i peradsko meso te kao i začin za meso ili riblja jela. Napraviti dobru medovinu (fermantirano piče od meda stoljećima staro) nevjerojatno je teško te zahtijeva vremena i upornosti, no mnogi će reći da se isplati čekati. Medno pivo je još jedno omiljeno piće, a lakše se i brže radi nego medovina.

Za doručak su prepečenac i med prvi izbor energije za novi dan.
Za doručak su prepečenac i med prvi izbor energije za novi dan.

Klasične pogačice s medom i začinima omiljene su uz popodnevni čaj.
Klasične pogačice s medom i začinima omiljene su uz popodnevni čaj.

Kruške paširane u mirisnom medu prava su poslastica.
Kruške paširane u mirisnom medu prava su poslastica.
Medovina ili vino od meda, alkoholno je piće napravljeno od meda koji je fermentirao.
Medovina ili vino od meda, alkoholno je piće napravljeno od meda koji je fermentirao.


Med kao lijek


Klinička istraživanja pokazuju da med ima brojna ljekovita svojstva. Danas se koristi u bolnicama i klinikama diljem svijeta. Naprimjer, istraživači u SAD-u su otkrili da male doze heljdinog meda koje se daju prije spavanja olakšavaju noćni kašalj i nesanicu bolje od DextroMethorhana (DM), sredstva za sprečavanje kašlja koje se nalazi u mnogim lijekovima protiv prehlade. U mješavini s aromatičnim biljkama vjeruje se da med ublažava stres i probavne tegobe.

Med je idealno sredstvo protiv sunčanih opeklina, opeklina i manjih porezotina. Štiti zahvaćeno područje od stranih supstancija i djeluje protiv infekcije.

Dokazano je da med od manuke s Novog Zelanda ima čak i antibakterijska svojstva i uspješno se koristi u liječenju ozljeda i opeklina.

Med u kozmetici


Zbog svojih umekševajućih svojstava med se često koristi kao zdravstveno i kozmetičko sredstvo.

Vodica za usta

Stavite žlicu meda u čašu tople vode. Čisti zube i umjetna zubala, ubija klice, a dah poprima slatkast miris.

Za sjaj kose

Sjajilo za kosu na osnovi meda može se nanijeti nakon pranja i umjesto toga upotrijebite malo čistog meda.

Toner za kožu

Med se koristi u maskama za lice, losionima i sredstvima za čišćenje, često s drugim prirodnim sastojcima. Čisti i vlaži, koža ostaje čista i gipka, a mnogi kažu da čisti i akne.

Prodaja meda


Ako ste mali proizvođač i želite prodati svoj med, trebali biste pronaći mnogo kupaca na seoskim izložbama, poljoprivrednim tržnicama, ljetnim sajmovima i slično. Stavite li svoj med u male i zanimljive staklenke, to će vam se financijski isplatiti više nego kad ga prodajete u velikim loncima.

Ako prodajete svoj med , raspitajte se i pridržavajte se važećih propisa o proizvodnji hrane, prodaji i označavanju proizvoda.

Med i pčelinji vosak često se koriste za izradu sapuna i krema. Osim aromatičnog mirisa, ti proizvodi umekšavaju i zaglašuju kožu.
Med i pčelinji vosak često se koriste za izradu sapuna i krema. Osim aromatičnog mirisa, ti proizvodi umekšavaju i zaglašuju kožu.

Kolači s medom


Kad koristite med za pripremanje slastica, vjerojatno ćete trebati malo prepraviti recept. Za kolače i kekse zamijenite do polovice šećera medom i smanjite tekućinu u smjesi za 50 ml/1 šalicu na svakih 200 g/ 1/4 šalice zamijenjenog šećera. Za voćne prutiće zamijenite do 2/3 šećera medom i opet smanjite tekućinu za 50 ml 1/4 šalice na svakih 200g/1 šalicu zamijenjenog šećera. Snizite temperaturu u pećnici sa 180°C/ plin 4 na 170°C/ plin 3.
Upotreba meda Upotreba meda Reviewed by Pčelarstvo on rujna 22, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.