Postoji mnogo načina kako se koristi med - kao sladilo, kao hranjiva hrana, osnova za pripremu napitaka i prirodan lijek, da spomenemo samo nekoliko.
Osim što je ukusan sastojak u kuhanju, med se koristi u napicima, losionima za ruke i tijelo, lijekovima i sapunima.
Plodovi berbe su komadići saća i staklenke zlatnog meda. Njihov okus ovisi o raznovrsnosti biljaka s kojih su pčele skupljale nektar. |
Med u kuhinji
Uvijek provjerite imate li meda za kuhanje. To je jedan od najsvestranijih sastojaka za slatka i slana jela - med je izvrstan kao namaz na prepečencu, preljev za sladoled, umiješan u jogurt ili kao sastojak pri pečenju slatkih kolača, pudinga ili keksa. Može se koristiti i u glazurama i marinadama za ribu i peradsko meso te kao i začin za meso ili riblja jela. Napraviti dobru medovinu (fermantirano piče od meda stoljećima staro) nevjerojatno je teško te zahtijeva vremena i upornosti, no mnogi će reći da se isplati čekati. Medno pivo je još jedno omiljeno piće, a lakše se i brže radi nego medovina.
Za doručak su prepečenac i med prvi izbor energije za novi dan. |
Klasične pogačice s medom i začinima omiljene su uz popodnevni čaj. |
Kruške paširane u mirisnom medu prava su poslastica. |
Medovina ili vino od meda, alkoholno je piće napravljeno od meda koji je fermentirao. |
Med kao lijek
Klinička istraživanja pokazuju da med ima brojna ljekovita svojstva. Danas se koristi u bolnicama i klinikama diljem svijeta. Naprimjer, istraživači u SAD-u su otkrili da male doze heljdinog meda koje se daju prije spavanja olakšavaju noćni kašalj i nesanicu bolje od DextroMethorhana (DM), sredstva za sprečavanje kašlja koje se nalazi u mnogim lijekovima protiv prehlade. U mješavini s aromatičnim biljkama vjeruje se da med ublažava stres i probavne tegobe.
Med je idealno sredstvo protiv sunčanih opeklina, opeklina i manjih porezotina. Štiti zahvaćeno područje od stranih supstancija i djeluje protiv infekcije.
Dokazano je da med od manuke s Novog Zelanda ima čak i antibakterijska svojstva i uspješno se koristi u liječenju ozljeda i opeklina.
Med u kozmetici
Zbog svojih umekševajućih svojstava med se često koristi kao zdravstveno i kozmetičko sredstvo.
Vodica za usta
Stavite žlicu meda u čašu tople vode. Čisti zube i umjetna zubala, ubija klice, a dah poprima slatkast miris.
Za sjaj kose
Sjajilo za kosu na osnovi meda može se nanijeti nakon pranja i umjesto toga upotrijebite malo čistog meda.
Toner za kožu
Med se koristi u maskama za lice, losionima i sredstvima za čišćenje, često s drugim prirodnim sastojcima. Čisti i vlaži, koža ostaje čista i gipka, a mnogi kažu da čisti i akne.
Prodaja meda
Ako ste mali proizvođač i želite prodati svoj med, trebali biste pronaći mnogo kupaca na seoskim izložbama, poljoprivrednim tržnicama, ljetnim sajmovima i slično. Stavite li svoj med u male i zanimljive staklenke, to će vam se financijski isplatiti više nego kad ga prodajete u velikim loncima.
Ako prodajete svoj med , raspitajte se i pridržavajte se važećih propisa o proizvodnji hrane, prodaji i označavanju proizvoda.
Med i pčelinji vosak često se koriste za izradu sapuna i krema. Osim aromatičnog mirisa, ti proizvodi umekšavaju i zaglašuju kožu. |
Kolači s medom
Kad koristite med za pripremanje slastica, vjerojatno ćete trebati malo prepraviti recept. Za kolače i kekse zamijenite do polovice šećera medom i smanjite tekućinu u smjesi za 50 ml/1 šalicu na svakih 200 g/ 1/4 šalice zamijenjenog šećera. Za voćne prutiće zamijenite do 2/3 šećera medom i opet smanjite tekućinu za 50 ml 1/4 šalice na svakih 200g/1 šalicu zamijenjenog šećera. Snizite temperaturu u pećnici sa 180°C/ plin 4 na 170°C/ plin 3.
Upotreba meda
Reviewed by Pčelarstvo
on
rujna 22, 2017
Rating:
Nema komentara: