Nakon berbe


Kad se berba meda gotovo privede kraju, vrijeme je da se razmišlja o pohranjivanju meda, zatim se očisti oprema i spremi zasljedeću uporabu.

Pripreme za pražnjenje vrcalice


Ako sve dobro prođe, iz vrcalice ćete vrlo brzo morati isprazniti njezin izvrsni sadržaj. Ako nemate pumpu za vađenje ove guste i ljepljive tekućine, vrcalicu treba postaviti na povišeno mjesto iznad posude za skladištenje prije vrtnje, kao što je već spomenuto. Međutim, ako to nije moguće u prostoriji u kojoj radite, onda biste je trebali podići uz malu pomoć člana obitelji ili prijatelja. U manje vrcalice prikladne za pčelare hobiste ne stane velika količina meda pa neće biti preteška za podizanje.

Premještanje meda


Da biste izvadili med iz vrcalice, posudu za pohranjivanje stavite ili na pod ili na stabilno postolje, ispod slavine uz dno vrcalice. Ispod slavine postavite filter i raširite preko posude. Otvorite slavinu na vrcalici i pustite da iz nje teče med kroz filter u posudu. Ako se filter začepi, zatvorite slavinu i zaustavite postupak dok ga ne očistite. Kad se vrcalica potpuno iscijedi, poklopite posudu s medom i ponovite postupak vrcanja s ostalim okvirima.

Nakon vrcanja med se filtrira prije ulijevanja u staklenke.
Nakon vrcanja med se filtrira prije ulijevanja u staklenke.

Premjestite filtrirani med u čiste staklenke i odmah i začepite, označite etiketom s datumom i vrstom meda, zatim pohranite med na tamno mjesto.
Premjestite filtrirani med u čiste staklenke i odmah i začepite, označite etiketom s datumom i vrstom meda, zatim pohranite med na tamno mjesto.

Čišćenje


Kad završite sa vrcanjem meda, imat ćete mnogo medišta ispunjenih praznim, mokrim okvirima. Prije nego što ih spremite za zimu u vrtno spremište, možete ih iznijeti van i staviti na tlo blizu pčelinjaka da ih očiste pčele. Neki pčelari tvrde da to može izazvati provalu krađa, no vrlo je malo dokaza koji ukazuju da se to događa u pčelinjaku s jakim košnicama. Kad budu očišćeni od svih preostalih tragova meda, složite ih u vrtno spremište, no najprije ih lagano poprskajte sredstvom Bacilus thuringiensis koje je dostupno u mnogim pčelarskim prodavaonicama. To će zaštititi saće od voskova moljca, a neće kontaminirati vosak. U krajevima gdje su zimske temperature dovoljno niske da se okviri zamrznu, nema potrebe za poduzimanjem neke druge mjere opreza.

Nakon što se sav med izvadi iz okvira, oni se poprskaju sredstvom Bacilus thuringiensis koje ih štiti od voskova moljca u skladištu.
Nakon što se sav med izvadi iz okvira, oni se poprskaju sredstvom Bacilus thuringiensis koje ih štiti od voskova moljca u skladištu.

Skladištenje meda


Sad biste trebali imati jednu ili dvije kante prekrasnog tekućeg meda. Idealna posuda također ima slavinu kao i vrcalica. Veći dio meda će se prije ili kasnije zgusnuti - zapravo se neki vrlo brzo zgusnu, primjerice med od repičinog sjemena - i dobro bi bilo preliti med u manje staklenke prije nego što se zgusne i dobro ih začepiti. Međutim, da bi se izbjegli mjehurići zraka, ostavite ga jedan dan prije lijevanja u staklenke.

Med neće propasti uskladišten sve dok u posude ne uđe vlaga. Ako u vašem medu ima previše vode, naprimjer ako ste izvadili saće prije nego je bilo tri četvrine začepljeno, ili ako dopustite da vlaga uđe u posudu nakon vrcanja, med može fermentirati i posuda će se silom otvoriti. Takav med treba pasterizirati. Refraktometar meda, koji možete posuditi ili unajmiti, testira sadržaj vlage u medu. Ako je ona ispod 17 posto, nećete imati problema. Međutim, ta je brojka viša kod nekih vrsta meda, primjerice med od vrijesa, a to ujedno ovisi i o sadržaju divljeg kvasca.

Berba voska


Pustite da se iz čepova med cijedi dan ili dva. Operite čepoce u vodi, zatim ih otopite u dvostrukom kotliću (parna kupelj, na pari). Procijedite kroz gazu da uklonite strana tijela, zatim vosak ulijte u kalup.

Voštani čepovi se procjede kroz gazu da bi se uklonio pelud i ostala strana tijela, a med se skuplja u zdjeli.
Voštani čepovi se procjede kroz gazu da bi se uklonio pelud i ostala strana tijela, a med se skuplja u zdjeli.
Voštani čepovi mogu se otopiti i upotrijebiti za izradu svijeća.
Voštani čepovi mogu se otopiti i upotrijebiti za izradu svijeća.
Nakon berbe Nakon berbe Reviewed by Pčelarstvo on rujna 21, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.