Pčele medarice hrane se mnoštvom biljaka bogatih nektarom i zbog toga postoji više izvrsnih varijanti okusa meda koji proizvode.
Biljke rastu na različitim tlima, u različitim klimama i u različito doba godine tako da proizvedeni med ima naglašeno različite arome. Kušajte malo meda od djeteline, a zatim meda od manuke, ili tupelo meda pa zatim med od badema i zasigurno ćete uočiti čudesnu razliku.
Nađalost je mnogo ljudi naviklo kupovati sanirani, ultrafiltriran, prezagrijan, kristaliziran prozirni med u supermarketima tako da više ne mogu procijeniti aromu svježeg meda. Med iz supermarketa podsjeća na šećerni sirup i ne posjeduje individualnost lokalnog meda majstora pčelara. No, kad ljudi upoznaju uzbudljive arome i korisne učinke nepatvorenog meda, vrlo brzo se mogu preobratiti. Neki uobičajeni okusi navedeni su u ovom članku. Kušajte ih i vidite što mislite. Možete li, nabavite med direktno od nekog pčelara, a ne u prodavnici.
Upriličite kušanje
Nedavno je u jednom pokusu na Novom Zelandu jedan pčelar razdijelio prirodni ''manuka med'', filtriran kroz običnu kuhinjsku cjediljku, svojim kolegama na poslu i susjedima od kojih su mnogi rekli da ne vole med. Svi su bili oduševljeni da zapravo mogu osjetiti okus cvjetova i svi su smatrali da je izvrstan. Zašto ne biste nakon berbe pozvali svoje susjede da kušaju med i da im pokažete kakav je stvarni okus meda.
Med od djeteline
Lagan, kvalitetan med osebujnog, jakog, aromatičnog okusa.
Naranča
Lagan med s finim okusom narančina cvijeta.
Majčina dušica
Još jedan aromatičan med prilično snažnog biljnog okusa s tragovima majčine dušice.
Eukaliptus
Varira bojom i okusom, no prilično je jak i u ustima ostavlja ljekovit okus.
Manuka
Uzet od kukaca kao što su lisne uši, koje sišu biljne sokove, ovaj med je vrlo taman i prepun okusa. Nije popularan u SAD-u gdje se klasificira kao ''pekarski med'', no vole ga u Europi.
Cvjetni med. |
Med od lavande. |
Medljika od grčkog bora. |
Tri nijanse prozirnog meda. |
Vrste meda i njihove karakteristike
Livadski med
Varira prema samoniklom cvijeću u cvatu, no svakako možete osjetiti okus cvijeta u medu.Med od djeteline
Popularni med blagog, ugodnog, slatkog okusa, ali ne šećerast.
Heljda
Jak, tamne boje i rezak čiji okus ostaje u ustima.
Bagremov med
Naranča
Lagan med s finim okusom narančina cvijeta.
Majčina dušica
Još jedan aromatičan med prilično snažnog biljnog okusa s tragovima majčine dušice.
Eukaliptus
Varira bojom i okusom, no prilično je jak i u ustima ostavlja ljekovit okus.
Manuka
Taman i sjajan, određenog ljekovitog okusa. Ovaj se med ili vraćao pčelama ili bacao dok nisu otkrivena njegova izuzetna ljekovita svojstva.
Medljika
Biljke i aroma meda
Reviewed by Pčelarstvo
on
listopada 15, 2017
Rating:
Nema komentara: