Biljke i aroma meda


Pčele medarice hrane se mnoštvom biljaka bogatih nektarom i zbog toga postoji više izvrsnih varijanti okusa meda koji proizvode.

Biljke rastu na različitim tlima, u različitim klimama i u različito doba godine tako da proizvedeni med ima naglašeno različite arome. Kušajte malo meda od djeteline, a zatim meda od manuke, ili tupelo meda pa zatim med od badema i zasigurno ćete uočiti čudesnu razliku.

Nađalost je mnogo ljudi naviklo kupovati sanirani, ultrafiltriran, prezagrijan, kristaliziran prozirni med u supermarketima tako da više ne mogu procijeniti aromu svježeg meda. Med iz supermarketa podsjeća na šećerni sirup i ne posjeduje individualnost lokalnog meda majstora pčelara. No, kad ljudi upoznaju uzbudljive arome i korisne učinke nepatvorenog meda, vrlo brzo se mogu preobratiti. Neki uobičajeni okusi navedeni su u ovom članku. Kušajte ih i vidite što mislite. Možete li, nabavite med direktno od nekog pčelara, a ne u prodavnici.

Upriličite kušanje


Nedavno je u jednom pokusu na Novom Zelandu jedan pčelar razdijelio prirodni ''manuka med'', filtriran kroz običnu kuhinjsku cjediljku, svojim kolegama na poslu i susjedima od kojih su mnogi rekli da ne vole med. Svi su bili oduševljeni da zapravo mogu osjetiti okus cvjetova i svi su smatrali da je izvrstan. Zašto ne biste nakon berbe pozvali svoje susjede da kušaju med i da im pokažete kakav je stvarni okus meda.

Cvjetni med.
Cvjetni med.

Med od lavande.
Med od lavande.

Medljika od grčkog bora.
Medljika od grčkog bora.

Tri nijanse prozirnog meda.
Tri nijanse prozirnog meda.

Vrste meda i njihove karakteristike


Livadski med

Livadski med

Varira prema samoniklom cvijeću u cvatu, no svakako možete osjetiti okus cvijeta u medu.


Med od djeteline

Med od djeteline

Popularni med blagog, ugodnog, slatkog okusa, ali ne šećerast.


Heljda 

Heljda med

Jak, tamne boje i rezak čiji okus ostaje u ustima.


Bagremov med

bagrem

Lagan, kvalitetan med osebujnog, jakog, aromatičnog okusa.


Naranča

Med od naranče

Lagan med s finim okusom narančina cvijeta.


Majčina dušica

Med od majčine dušice

Još jedan aromatičan med prilično snažnog biljnog okusa s tragovima majčine dušice.


Eukaliptus

med od eukaliptusa

Varira bojom i okusom, no prilično je jak i u ustima ostavlja ljekovit okus.


Manuka

Med od manuke

Taman i sjajan, određenog ljekovitog okusa. Ovaj se med ili vraćao pčelama ili bacao dok nisu otkrivena njegova izuzetna ljekovita svojstva.


Medljika

Medljika

Uzet od kukaca kao što su lisne uši, koje sišu biljne sokove, ovaj med je vrlo taman i prepun okusa. Nije popularan u SAD-u gdje se klasificira kao ''pekarski med'', no vole ga u Europi.

Biljke i aroma meda Biljke i aroma meda Reviewed by Pčelarstvo on listopada 15, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.