Od zime do proljeća


Od sredine do kraja prosinca u podnebljima gdje dolazi do promjene godišnjeg doba, matica će ponovno početi polagati jajašca u toplim uvjetima u plodištu i pčelinja zajednica ponovno oživljuje.

Kad se pčele počnu buditi nakon zime i matica polaže jajašca, to je znak za početak još jednog užurbanog proljeća koje se približava i vi trebate ponovno započeti redovito pregledavati košnice. Budući da se dnevne temperature postupno povećavaju, pčelinje klupko za zagrijavanje počinje se razdvajati. To umnogome ovisi o klimi, vremenskim prilikama i geografskom položaju područja u kojemu živite, no pčelinja zajednica se može naglo brojčano povećati početkom proljeća i potpuno iznenaditi pčelara, stoga budite u pripravnosti.

U hladnijim klimama čest je snijeg i pčelama treba malo pomoći prihranjivanjem dok ne budu u stanju ponovno izaći iz košnice radi skupljanja svojih zaliha.
U hladnijim klimama čest je snijeg i pčelama treba malo pomoći prihranjivanjem dok ne budu u stanju ponovno izaći iz košnice radi skupljanja svojih zaliha.

Prvo pregledavanje


Za lijepog dana, zimi na sjevernoj polutki, kad pčele snažno lete, obavite svoj prvi pregled košnice. Provjerite sljedeće: Utvrdite je li matica živa i polaže li jajašca, ili je uginula, spojite zajednicu s drugom zdravom zajednicom. Provjerite je li leglo različite starosti te ima li dovoljno zalihe meda i peluda. Pretražite ima li u košnici naznaka kakve bolesti. Pri svakom pregledu provjeravajte naznake bolesti.

U košnici mora biti zaliha peluda.
U košnici mora biti zaliha peluda.

Postojanje legla je dobar znak da se bliži kraj zime.
Postojanje legla je dobar znak da se bliži kraj zime.

Prihranivanje šećernim sirupom


Ako su pčelama potrebne zalihe, prihranite ih sada. Za proljetno poticanje ili oprašivačko prihranjivanje koristite rjeđu mješavinu od 1 kg šećera i 1 litre vode. Mogu se upotrijebiti male kantice ili čak velike staklenke . Jednostavno probušite poklopce, napunite ih sirupom i vratite naopače preko okvira. Na košnicu stavite još jedan prazan sanduk da prekrijete hranilicu i na vrh stavite krovni poklopac.

Korištenje sirupa od invertnog šećera u proljeće daje pčelama dodatnu energiju. Kad skupljaju nektar ili uzimaju šećerni sirup, pčele invertiraju šećer: disaharid saharozu pretvaraju u dvije sastavnice šećera, glukozu i fruktozu, a uz dodatak enzima koji omogućavaju pčelama da šećer bolje natrpaju u ćelije. Prihranujući ih invertnim šećerom, sačuvat ćete pčelama energiju i vrijeme te im pružiti dobrodošlo proljetno pojačanje.

Kantica kao ranilica napuni se šećernim sirupom, na poklopcu se izbuše rupice i zatim se preokrene na vrhu košnice te stvori vakuum. Pčele mogu doprijeti do hrane.
Kantica kao ranilica napuni se šećernim sirupom, na poklopcu se izbuše rupice i zatim se preokrene na vrhu košnice te stvori vakuum. Pčele mogu doprijeti do hrane.

Ručno izrađena hranilica za pčele može se napraviti od nekoliko okvira napunjenih šećernim sirupom koja se stavi u plitak sanduk i zatim na vrh košnice.
Ručno izrađena hranilica za pčele može se napraviti od nekoliko okvira napunjenih šećernim sirupom koja se stavi u plitak sanduk i zatim na vrh košnice.

Prihranjivanje peludom


Pčelama je pelud potreban kao proteinska hrana i pčelinje zajednice koje nemaju dovoljne zalihe iznemoći će i uginuti ili, u najboljem slučaju, vrlo sporo rasti. Ako u vašem kraju nema ranih izvora peluda, trebali biste početkom proljeća pčele prihranjivati peludom. Peludni kolačići mogu se napraviti ili kupiti. Najbolji način prihranjivanja je razmrviti kolačić u papirnatu vrećicu na vrhu okvira. Pčele će progristi papir da bi došle do kolačića. Potrebu za peludom pčelari često potcjenjuju ili na to zaborave, a zatim kolaps pčelinje zajednice pripisuju bolesti ili zakazivanju matice.

Rani izvori peluda su kleka, vrba i ruža kamenjarka, među ostalim biljkama. Svakako proučite i ostale biljke koje obiluju peludom, a rastu u vašem kraju.

Ruže kamenjarke su rane cvjetnice i dobar izvor peluda.
Ruže kamenjarke su rane cvjetnice i dobar izvor peluda.

Nadomjesne pogače za pelud


Možete sami napraviti nadomjesne pogače za pelud pomješavši 1 dio natrijeva kazeinata s dva dijela suhoga kvasca uz dodatak šećernog sirupa za izradu tvrde paste.
Od zime do proljeća Od zime do proljeća Reviewed by Pčelarstvo on rujna 07, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.