Sastavni dijelovi košnice


U osnovi se košnice sastoje od dviju vrsta sanduka: duboki sanduk obično se koristi kao plodište, a plići se sanduk koristi kao medište i prekriven je poklopcem. 

Dijelovi košnice su u osnovi jednostavni, nemaju dno i imaju sanduke koji se mogu slagati, a sadrže okvire.

Cijeli sanduk košnice s poklopcem i podnicom napravljen od sastavnih dijelova prikazanih u ovom članku.
Cijeli sanduk košnice s poklopcem i podnicom napravljen od sastavnih dijelova prikazanih u ovom članku.

Medišta

Plitki sanduci ili ''medišta'' naslagani su jedan na drugome u gornjem dijelu košnice, iznad plodišta. Medišta sadrže okvira sa saćem u koje pčele pohranjuju višak meda. To je med koji ćete ubrati. Za medišta se može koristiti duboke sanduke, ali duboki sanduk pun meda jako je težak i teško se podiže. Ujedno se lakše razlikuje duboka plodišta od plitkih medišta, ali to znači da se ti sanduci ne mogu zamjenjivati. 

Plodište

Ovaj prostor (poznat i kao pčelinje gnijezdo) duboki je sanduk u koji stane deset okvira sa saćem. Rezervisan je za maticu i većinu pčela zajednice koje njeguju leglo i pohranjuju med samo za vlastite potrebe. Jedan ili dva duboka sanduka mogu se koristiti za plodište. Dva duboka sanduka uobičajna su u područjima s hladnom zimom, dok pčelari u područjima s blažim zimama mogu uspješno raditi s jednim. 

Plodište s okvirom.
Plodište s okvirom.

Okviri za plodište i medište.
Okviri za plodište i medište.

Postolje košnice

Omogućava da košnica bude podignuta od tla kako se ne bi dizala vlaga i prodirala u košnicu.  Ispod košnice treba uvijek postojati dobar protok zraka. Takva se postolja mogu izraditi od bilo čega; stare automobilske gume, drvene palete (po mogućnosti zaštićene od truljenja i kukaca), opeke, željezne rešetke ili to mogu biti namjenski građena postolja posebno oblikovana za košnice. 

Podnica ili pod

Drveno postolje na kojemu počiva košnica poznato je kao podnica. Prednji dio je otvoren i tako omogućava pristup pčelama. Mnogi pčelari danas koriste podnice nehrđajuće čelične mreže s drvenim okvirom. Takva mreža omogućava dobro prozračivanje košnice i osigurava da kiša koja uđe u košnicu odmah otječe. Mrežaste podice ujedno sprečavaju pojavu ličinki Varroe koje ispadaju iz košnice ako ih pčela izbaci i ne mogu se više vratiti. Koristite li punu drvenu podnicu, košnica uvijek mora biti malo nagnuta naprijed na postolju tako da kiša koja uđe u košnicu može istjecati kroz ulaz i ne skuplja se u košnici. Upamtite da vlaga može ubiti pčele. 

Podnica košnice.
Podnica košnice.

Matična rešetka

Ovaj zaslon je napravljen od žičane ili plastične mreže koja je dovoljno gusta da sprečava da kroz nju prođe samo veća matica. Ova rešetka je smještena između plodišta i medišta kako bi matica ostala u plodištu i tako se onemogućuje da svoja jajašca polaže u medišta. Matična rešetka obično nije potrebna ako se koriste dva sanduka za plodište. 

Matična rešetka.
Matična rešetka.

Okviri i osnova

Ovi drveni okviri pridržavaju ploče satne osnove u koje su utisnute šesterokutne pčele. Satna osnova pomaže pčelama gradnju ravnog saća. Popularni su Hoffmanovi i Manleyevi okviri i izrađeni su od plastike. Sve više pčelara koristi ih zbog njihove čvrtoće i dugotrajnosti. Prije uporabe ove okvire umočite u vosak kako bi ih pčele mogle brže razvući ćelije.

Okvir sa satnom osnovom.
Okvir sa satnom osnovom.

Pokrovna daska

To je poklopac koji stoji na vrhu plodišta radi održavanja stalne temperature u ovom dijelu košnice. Rupe u sredini omogućavaju pčelama da se hrane a da se pri tom ne treba micati pokrovna daska. Pokrovna daska ujedno sprečava pčele da pričvršćšuju saće za poklopac, no pčelari ga često izostavljaju. 

Vanjski pokrov ili poklopac pruža zaštitu od vremenskih nepogoda i prekriva se limenom ili pocinčanom pločom. 

Pokrovna daska s bježalicama.
Pokrovna daska s bježalicama.

Hranilica

Unjima se nalazi šećerni sirup kao hrana pčelama kad im zatreba. Najprikladnije vrste za pčelare početnike su hranilice na okviru, ali budući da u njih ne može stati puno tekućine, često se moraju dopunjavati.

Okvir s hranilicom izleda kao standarni okvir, ali se puni sirupom kako bi se pčele njime mogle hraniti po potrebi. Ulazi u košnicu umjesto jednog okvira ispunjenog satnom osnovom.
Okvir s hranilicom izleda kao standarni okvir, ali se puni sirupom kako bi se pčele njime mogle hraniti po potrebi. Ulazi u košnicu umjesto jednog okvira ispunjenog satnom osnovom.

Košničke trake

Ovim se trakama povezuju košnice ako premiještate svoje košnice. Najčvršće trake su metalne.

Sastavni dijelovi košnice Sastavni dijelovi košnice Reviewed by Pčelarstvo on kolovoza 13, 2017 Rating: 5

Nema komentara:

Pokreće Blogger.